Какъв покрив да изберем?

Покривът – това е един от най-важните елементи на къщата. От голямо значение за този завършващ елемент е да е направен качествено. В противен случай, води до дискомфорт на обитаването и компроментира останалите елементи от ограждащата конструкция.

Всеки от нас се е сблъсквал с проблеми, свързани с покрива-течове, деформиране на различни елементи от конструкцията и покривката му. Затова от особено значение е още когато къщата ни е на чертеж, ние да си изясним какъв вид ще е нашият покрив и какви материали ще използваме за него.

Ето защо искам да Ви запозная с различните възможности за оформяне и покритие на покриви, които в днешно време определено не са малко. На пазара излизат нови и нови предложения, разнообразието е голямо. Затова е хубаво да сме предварително информирани за възможностите, които ни се предлагат.

Какво трябва да се има предвид, когато стигнем до тази така съществена част от къщата ни? Нека започнем с естетиката и с архитектурното оформление. Разбира се, тук трябва да преценим какъв вид покрив ще стои най-добре на нашата къща-главно покривите се делят на плоски и скатни.

Плоски покриви
Плоските покриви дават възможност за голямо разнообразие във формите, повърхнините и архитектурните възможности. С тях можем по-лесно да постигнем съвременна и модерна визия.

Голямо предимство на тези покриви е, че днес на пазара се предлагат цялости пакети, готови за лесна и удобна инсталация. Те са леки и затова могат да се монтират на всякакъв вид конструкция. Фактор, който е от изключителна важност е, че в повечето случаи тези покриви излизат финансово по-изгодни от скатните, но разбира се, не трябва да се забравя и периодичната им поддръжка.

Плоският покрив представлява покрив с наклон по-малък от 5 градуса. Този тип покрив може да бъде единичен, двоен, обратен. Дава възможност за така разпространения озеленен покрив, тераси, лоджии и т.н.

С озеленения плосък покрив възстановяваме част от природата, която всъщност е могла да се развива на мястото на нашата къща. Тази политика е много разпространена в Европа. Подходящи са за всякакъв вид сгради и стоят естетически много добре. Озелененият покрив повишава топлоустойчивостта, създава по-добра звукоизолация за жилищните помещения, и подобрява микроклимата в и непосредствено до сградата.

Плоските покриви са икономични и не изискват особена поддръжка, когато са направени качествено, разбира се. Създават добра и модерна визия на къщата.

Керемиди
Керамични керемиди – с тях сме много добре запознати, от миналото чак до днес, това е традиционен материал, издържал изпита на времето през вековете.

Този вид керемиди ни дава възможност за добро оформление на нашия покрив и е най-използван и разпространен у нас. С него също така можем да постигнем образа на типичната българска къща. Имаме разнообразие както на цветовата гама, така също и на формата и подредбата им. Изработени са от естествени продукти, негорими са. Държат добра цена на пазара. Въпросът тук обаче е доколко са издръжливи. Всеки се е сблъсквал с картинката на паднали, счупени и разместени керемиди на покрива. Друг техен недостатък е изключително голямото им тегло, с което обременяват покрива, както и ограничения минимален наклон, при който имаме възможност да ги монтираме (18-60 градуса).

Метални керемиди – създават много добра и стилна визия на къщата. Тези керемиди са широко използвани, особено за административни сгради и реставрации. Енергоефективни, негорими. Имат възможност за различно подреждане и разнообразие в цветовата гама и формата. Има видове, които могат да имитират формата на керемидата. Възможност за добра имитация на различни видове естествени материали. Лошото при този вид покрития е нагряването през лятото и шумът, който възниква при силен дъжд и градушка.

Битумни керемиди – в същността си това е хидроизолация, съответно защитават от проникване на вода. Разнообразни по вид, форма, цвят, имитират добре други покривни покрития. Много голям плюс на този вид покритие е, че не изискват минимален наклон (както и при металните покриви) и така се разширяват значително възможностите за използването им. Поради малкото им тегло са подходящи при реконструкции и надстройки. Спадат към леките покривни покрития. Имат ниска стойност. Може би това е главната причина, поради която са така разпространено решение за скатните покриви. Но, не смятам че могат да постигнат особена естетиката и добро архитектурно оформление. Това е еквивалента на ламинирания паркет при покривите – на вид изглежда добре, но всеки знае че е само евтин заместител на нещо по-добро за което не са достигнали средства. Освен това много големи техни недостатъци са, че не са особено издръжливи (често се прокъсват) и не са огнеустойчиви.

Като цяло керемидите са много често използвано покривно покритие, още от миналото. Те придават добра и стегната визия на къщата ни. Предлагат разнообразие от цветове, форми, подреждане. Главният недостатък обаче на керемидите е, че не ни дават особена свобода на архитектурно решение и трудно биха се намерили варианти за постигане на по-модерна и новаторска визия за нашия дом.

Ето тук идва голямото предимство на каменните плочи и плочите от фиброцимент.

Източник: www.архитект.bg